tiistai 10. tammikuuta 2012

Talopakettien vertailu

Ajattelin kertoa vähän syvemmin talopakettien kilpailutuksesta. Kyseessä on nimittäin ihan oma taiteen laji. Meidän taloprojektimmehan alkoi sillä, että aloimme katsomaan valmistaloja. pyysimme myös tarjouksia ja miellyimme ainakin Design-Taloon. Muutoksien vaikeus ja hinta sekä lukuisat vaadittavat kompromissit alkoivat kuitenkin hiertämään mieltä. Lisäksi halusin vertailun vuoksi selvittää, mitä voisi säästää jos ottaisi suppeamman paketin ja hankkii itse urakoitsijat. Tästä alkoi se todellinen talopakettien vertailu.


Ihan aluksi katselimme eri talofirmoilta heidän oman mallistonsa taloja. Vähitellen kuitenkin alkoi selviämään, ettei mikään nykymalleista oikein hyvin täyttänyt erityistarpeitamme (paikka puuhellalle, takalle ja puukiukaalle, 4-5mh, yhdessä kerroksessa, mieluummin suorakulman mallinen). Teimme siis oman pohjapiirroksen. Ei se suuresti eroa mallistojen malleista, mutta hiukan kuitenkin. Oman pohjapiirroksen käyttäminen myös helpotti kilpailutusta. Monet valmistajat sanoivat, että hintaan ei vaikuta onko pohjapiirros minun tekemäni vai heidän mallistosta, talon muoto ja neliöt sen ratkaisevat.

Oman pohjapiirroksen hiominen sekä talopakettitarjousten vertailu ja kilpailuttaminen kävi työstä. Siihen kului varmasti satoja tunteja. Asian eteen siis nähtiin vaivaa, koska päätin, että tarjoukset on saatava samalle tasolle. Monet ovat aikaisemmin todenneet ettei se onnistu, mutta ovat mielestäni väärässä.Vertailussa käytin hyväkseni PTT ry:n PDF:n pohjalta tehtyä omaa Excel-taulukkoa. Alkuperäinen dokumentti löytyy kun googlaat "pientalopakettien yläkäsitteet", tai blogin kirjoitushetkellä täältä:
 http://www.pientaloteollisuus.fi/fin/tietoa_pientaloista/toimitussisalto/

Muokkasin sitä jonkin verran omiin tarpeisiini, eli poistin turhia rivejä ja lisäsin jotain, pikaisesti vilkaisten ainakin:
Alapohjat: lattiavalu, lattialämmitysputkisto, alapohjaeristeet, lattiaraudoitus, korokkeet
Katto: räystäiden aluslaudat, terassien aluslaudat, reunapellit, rintapellit..
Väliseinät: eristeet (äänieristeet)
Ovet: Saunan ovi, PH-ovi, väliovien helat
Pinnat: laatoitukset, parketti, laminaatti, sisäkattopaneelit, kaikki listat

Saunapaketti: saunasatu, paneelit, lauteet, kaiteet, listat
Muuta: Ulkorakennuksen lupapiirustukset, vakuutukset eri rakentajien osalta, rakennustelineet eri työvaiheiden osalta, ilmatiiveysmittaus
U-arvot: alapohja, yläpohja, ulkoseinät, ovet, ikkunat


Siihen kun alkoi syöttämään eri tarjouksia eri sarakkeisiin niin näki mitä mistäkin puuttuu ja mitä voisi jättää pois. Muutaman uuden tarjouspyynnön jälkeen alkoivat olemaan aika samalla tasolla, tai ainakin olimme saaneet käsityksen puuttuvien osa-alueiden hinnoista. Samalla hahmottui itsellekin, että mitä kaikkia materiaaleja ja työvaiheita siinä on ja voi miettiä mitä on valmis tekemään itse.

Me pyysimme tarjouksia ainakin seuraavilta talotoimittajilta: Kastelli, Hartman-Koti, Teema Talot, Jetta-Talo, Omatalo ja Heikius-Hus. Näistä viimeinen ei ikinä lähettänyt edes tarjousta. Omatalo jäi pois seinärakenteensa vuoksi, koska emme siitä pitäneet. Neljän ensimmäisen kanssa väänsimme sitten aika pitkäänkin, jokaiselta pyydettiin useampia viilattuja tarjouksia, kunnes niitä yksitellen pudoteltiin pois. Kastelli pudotettiin, koska toimitussisältö oli todella köyhä verrattuna muihin toimijoihin. Lähes kaikkeen mitä olisimme haluta pakettiin lisätä, oli vastauksena, että "sen voi tilata sitten myöhemmin Kastellin verkkokaupasta, joka on ollut tosi suosittu rakentajien keskuudessa". Tuo "myyntivaltti" alkoi paremminkin ärsyttämään, koska olisin halunnut ne jo pakettiin mukaan tai edes hinnat tietooni. Joidenkin tuotteiden hintoja sieltä verkkokaupasta sitten sai pitkän tinkaamisen ja odottelun tuloksena, mutta se oli todella vaivalloista. Jos pyydän talopakettia perustuksineen ja vastaus on että "perustukset voi tilata sitten myöhemmin verkkokaupasta" niin ollaan aika pahasti hakoteillä. Verkkokaupasta voin ostaa vaikka uuden näppäimistön tai jopa kovalevyn, mutta en taloni perustuksia. Lisäksi satojen kilometrien päässä oleva tarjouslaskija, jota aina muutama päivä odotettiin, ei lisännyt motivaatiota. Eikä se, että suunnitteluvaiheessa suunnittelijatkin olisivat istuneet siellä, eivätkä saman pöydän ääressä kuin minä. Kommunikointi sähköpostitse on vähän erilaista kuin kasvotusten.

Teema Talot vaikutti mielestämme monilta osin hyvältä. Talo oli elementtitalo, jollaisen halusimmekin. Olimme myös kuulleet paljon positiivista muilta rakentajilta ja myyjä oli oikein mukava. Same kaveri olisi toiminut myös talon suunnittelijana ja sen kyllä huomasi, että nyt puhuu kaveri joka jotain tietääkin. Myyjä lupasi kaiken mitä haluttiin, kaikki järjestyy ja kaikki saadaan tehtyä. Joustavuus tuntui välillä vähän yliampuvaltakin. Samalla kuitenkin kuulimme Teema Talon rakennuttaneelta tuttavaperheeltä, että se joustavus oikeasti jatkui koko projektin ajan eikä tosiaankaan päättynyt kaupantekohetkeen. Kaikki onnistui kuten oli luvattukin. Meidän tapauksessa liika joustavuus alkoi kuitenkin kostautumaan, kun lupasivat myyntivaiheessa toteuttaa rakenteita, jotka muiden firmojen myyjät olivat jo todenneet mahdottomiksi. Kun aloin tarkemmin kyselemään miten tämä toteutetaan, niin asiaa vasta tarkemmin mietittiin ja jouduttiin tekemään luovia ratkaisuja. Tämä alkoi sitten epäilyttämään, ei pahasti, mutta sen verran että valitsimme toisen toimijan. Lisäksi oli vähän epäselvyyksiä talon ulkonäöstä, että tulisiko siitä ihan sellainen kuin olisimme halunneet. Jos meillä ei olisi ollut niin tarkkaa visiota siitä mitä haluamme, olisimme luultavasti päätyneet Teemaan. Etuna olisivat olleet myös paikalliset suunnittelijat, joiden kanssa olisi voinut oikeasti istua saman pöydän ääreen asioita pohtimaan.

Tässä kohtaa jäljellä oli siis Hartman-Koti ja Jetta-Talo. Olimme alkujaan ajatelleet, että haluamme mieluummin elementtitalon, koska pystytysnopeus & valmiusaste miellytti. Hartman-Koti oli mukana siksi, että meiltä löytyi monia heiltä talopaketin ostaneita sukulaisia ja kaikki olivat erittäin tyytyväisiä. Jetta-Talon kanssa olimme jo melkein maalissa, kunnes heidän erikoinen ratkaisunsa ulkoseinien pistorasioiden kanssa selvisi (olivat luopuneet tavasta tehdä sähköputkitukset valmiiksi elementtien sisään jo tehtaalla), ja tapa jolla se asia meille esitettiin ja selitettiin, ei miellyttänyt. Ulkoseinien sähkörasiat tehdään siis nykyään jälkiasennusrasioina, eli asennetaan päältä päin kipsilevyyn kiinni. Sähkömiehet nimittävät näitä "mokarasioiksi", eivätkä ne oikein tahdo pysyä seinässä kiinni yhtä hyvin kuin kipsilevyn taakse asennetut rasiat. Lisäksi se 2cm rako kipsilevyn ja höyrynsulkumuovin välissä, josta se kankea johto pitäisi ujuttaa rasialle ja johon sen rasian takaosan pitäisi mahtua, kuulosti mielestäni siltä, että se muovi ei tule pysymään ehjänä, tai sitten sen kanssa saa taiteilla päiviä. Myyjän puheista sain sen käsityksen, että en osaa/tajua eivätkä haastattelemani sähkömiehetkään ole kovin fiksuja. Teimme tästä sitten oman ratkaisumme. Ehkä ne rasiat olisivatkin hyviä, mutta emme niitä enää tässä vaiheessa halunneet. Pieni asia, mutta siitä tuli iso. Kosteusteknisesti seinärakenne vaikutti mielestäni muuten hyvältä, jos ei jopa parhaalta, mitä nyt asiasta ymmärrän.

Hartman-Koti oli siis lopullinen valintamme. Myyjä oli hyvä ja tiesi mistä puhui. Hän ei ollut luonteeltaan sellainen ammattimyyjä kuin parissa muussa firmassa oli. Päinvastoin, hänestä jäi monin puolin hyvä käsitys ja häntä ovat muutkin kehuneet. Asiat olivat hallussa, rakentamisesta oli oikeasti tietoa ja asiat esitettiin selkeästi. Normaalit myyjien kliseet ja puheet olivat poissa. Lisäksi hinnat ja valmiusasteet tulivat nopeasti ja helposti koneelta, joten ei tarvinnut viikkoa odottaa jotain toisella puolella Suomea olevaa tarjouslaskijaa (terveisiä Kastellille). Kokonaisuus ja lukuisat suositukset puolsivat päätöstä. Lisäksi talolle haluamamme ulkonäkö (katso Pisara) onnistui tietenkin helposti ja luotettavasti koska se heidän mallistostaan kilpailutuksen alussa löydettiin. Talomyyjämme on valitettavasti sittemmin jättänyt hommansa, joten täytyy toivoa, että onnistunut projekti saadaan aikaan hommaa jatkaneen henkilön kanssa.

Hinnallisesti eri talovalmistajien erot olivat käsittämättömän pieniä. Sitten kun ne oikeasti sai hierottua samalle sisällölle ja hinnoista vedätettyä ilmat pois (joillain se oli vain ehkä 3-5 tonnia, joillain reilusti yli kymmenen) niin huomasin kaikkien olevan ~1500e sisällä. Jos puhutaan 100 000e paketista, niin alkoi jo hintakartelli kiirimään mieleeni. Sen voin kuitenkin sanoa, että kun sitä vertailua jaksoi tehdä, niin myyjätkin taisivat huomata, että nyt menee aika tarkaksi. Hinnatkin alkoivat sitten putoamaan, osalla valmistajista yllättävänkin paljon. Olkaa siis varovaisia vastatarjouksien kanssa, antaessasi 10 000e pienemmän tarjouksen saatat huomata olevasi talon omistaja nopeammin kuin arvaatkaan. Alkupuheissa hinnat ovat kyllä niin lopullisia ja tiukkoja että: "Meillä on hinnat heti laitettu kohdilleen" tai "emme me ala asioissa pelleilemään, tarjous on ihan tosissaan tehty ja laskettu" tai "emme lähde mihinkään tarjouskilpailuihin". Niinpäniin..

Muuten, liittyen ensimmäiseen kappaleeseen sanoisin, että säästöt itse vedetyssä, pilkotussa projektissa eivät rahallisesti ole kovinkaan merkittävät jos ajattelee sen tuomaa järjetöntä työmäärää. Säästö on ehkä 10%, parhaimmillaan 20% jos nuukailee materiaaleissa ja paiskii hulluna töitä raksallakin. Tähän tulokseen minä ainakin tulin laskelmissani. Talosta kuitenkin saa oikeasti sellaisen kuin haluaa ja materiaalit saa itse valita. Paljon työtä mutta toivottavasti miellyttävä lopputulos.

9 kommenttia:

  1. Kiitos kirjoituksestasi. Saimme reilusti lisätietoa tulevaan rakennusprojektiimme. :)

    VastaaPoista
  2. Kiva, kiitos kommentista! Tsemppiä projektiinne!

    VastaaPoista
  3. Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Näistä pakettien sisällöistä ja hinnoista kun on niin vaikea saada tolkkua. Tässä muuten myös lisää valmistajia ja talopakettien vertailua: www.rakennusyritykset.fi/artikkelit/talopaketit/talopaketit-vertailussa/

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentista sinullekin Elisa.

    VastaaPoista
  5. Tervehdys ja kiitos asiallisesta kirjoituksestasi. Itsekin painiskelin noiden talo toimittajien kanssa ja törmäsin tuohon samaan " tää on viimeinen hinta" vedätyksiin. Loppujen lopuksi huomasin kuitenkin että "käytetyn" talon valmiine pihoineen saa halvemmalla kuin uuden tekemisen tai teetättämisen ( ainakin meilläpäin idässä),joten ostin sitten sellaisen....

    VastaaPoista
  6. Oikea valinta! :) Näin olisimme itsekin tehneet, jos sopiva kotikolo muualta kuin asuntoalueelta olisi löytynyt.

    VastaaPoista
  7. http://raakaapeliaraksalla.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  8. Moi, kehtaatko lähettää tuota excel-pohjaasi sähköpostilla? Osoite olisi raid76fi@gmail.com Kiitos!

    VastaaPoista
  9. Terve, oli kyllä todella hyvä kirjoitus. Minuakin kiinnostaisi nähdä tuo Excel pohja, koska mekin aletaan rakentamaan ja vertailu on todella hankalaa. Harrihelatie@gmail.com suuret kiitokset tästä kirjoituksesta.

    VastaaPoista